WAT WE DOEN

Bij MCV kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van maag, darm en leverklachten. Uw (huis-)arts kan u rechtstreeks doorverwijzen voor een endoscopisch onderzoek of u komt binnen voor onze poliklinische zorg. In dat geval bepalen we tijdens het spreekuur wat er in uw geval nodig is. Soms is de oorzaak van uw klachten onduidelijk en is een endoscopisch onderzoek tijdens een dagbehandeling nodig. Bij zo’n onderzoek kan de arts via een flexibele slang het maag-darmkanaal bekijken en behandelen. In alle gevallen stellen we een concreet behandelplan voor en zorgen we duidelijke communicatie met u en uw (huis)arts.

ENDOSCOPISCHE ONDERZOEKEN

Tijdens een gastroscopie wordt met behulp van een flexibele slang de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm bekeken. De slang wordt via uw mond in uw maag gebracht. Tijdens het onderzoek kan de arts zien of er afwijkingen zijn en wanneer nodig een stukje weefsel weghalen voor verder onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 5 – 10 minuten.

> Gastroscopie
> Cologastro pleinvue
> Cologastro pleinvue met Macrogol

Tijdens een coloscopie wordt met behulp van een flexibele slang de dikke darm onderzocht. De slang wordt via de anus in uw darm gebracht. Omdat de darm goed schoon moet zijn voor het onderzoek, neemt u thuis van tevoren een laxeermiddel (Moviprep). De coloscopie duurt ongeveer 30 minuten, hierna blijft u nog ongeveer een uur op de nazorg.

> Coloscopie pleinvue
> Cologastro pleinvue
> Coloscopie Pleinvue met Macrogol
> Cologastro pleinvue met Macrogol

Tijdens een sigmoïdoscopie wordt het laatste deel van de dikke darm onderzocht. Een flexibele slang wordt via de anus in uw darm gebracht. Omdat de darm goed schoon moet zijn voor het onderzoek dient de verpleegkundige van MCV twee keer een klysma toe. Een klysma is een laxeermiddel. De voorbereiding duurt een half uur en het onderzoek zelf ongeveer 10 minuten.

Bij klachten in het anale gebied of bij aambeien kan de arts een proctologisch onderzoek uitvoeren. Met behulp van een proctoscoop (kijkinstrument) of flexibele slang wordt de binnenkant van de endeldarm en anus bekeken. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer behandeling nodig is, kan de arts dit in sommige gevallen aansluitend op het proctologisch onderzoek uitvoeren.

POLIKLINISCHE ZORG

Buikpijn is een vervelend probleem en kent veel verschillende oorzaken. Een diagnose stellen is soms erg moeilijk. Als u last heeft van onverklaarbare buikpijn kunt u, na verwijzing van uw huisarts, terecht op de speciale buikpijn-poli van MCV. De arts zal tijdens het spreekuur samen met u op zoek gaan naar de oorzaak van uw klachten en een passende behandeling voorstellen. Indien er sprake is van het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), onderzoekt de gespecialiseerde verpleegkundige samen met u welke therapie uw klachten kan verminderen. Medicijnen kunnen de klachten bij PDS verminderen, maar ook voeding en andere therapieen behoren tot de mogelijkheden.

poliklinische-zorg

IBD (inflammatory bowel disease) is een chronische ontsteking van de darmen. Deze darmziekte gaat gepaard met verschillende symptomen, zoals: buikpijn, diarree, verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid. De Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn de twee meer bekende varianten van IBD. Patiënten met een chronische aandoening zoals IBD kunnen bij MCV terecht voor poliklinische zorg, medicatie en behandeling. Met een passende (onderhouds)behandeling kan de ontsteking onderdrukt worden. Vaak zullen uw klachten dan verminderen. MCV biedt deze patiënten een vast medisch behandelteam.

poliklinische-zorg-2

Onverklaarbare, hevige buikpijn kan ook ontstaan door beknelde zenuw in de buikwand. Er wordt dan gesproken van ACNES (anterior cutaneous nerve entrapment syndrome). ACNES-pijn bevindt zich altijd op één specifieke plek, meestal aan de zijkant van de buik, en is met één vinger aan te wijzen. De buikpijn varieert van een milde pijn tot onhoudbare buikpijn die vaak verergert bij het gebruiken van de buikspieren (zoals bij bukken, sporten, wandelen, huishoudelijk werk etc.). Voor behandeling kunt u bij MCV terecht op de speciale ACNES-poli. Met verdovende injecties verminderen of verdwijnen uw klachten. Als de injecties niet voldoende helpen wordt u doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een eventuele behandeling door de chirurg.

poliklinische-zorg-3

Coeliakie is een chronische auto- immuunziekte waarbij gluten niet verdragen worden. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de dunne darm beschadigd raakt. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Voor het vaststellen en behandelen van Coeliakie kunt u terecht bij onze gespecialiseerde artsen. Zij werken nauw samen met de diëtiste om u van de juiste informatie te voorzien.

poliklinische-zorg-4

KOSTEN EN VERGOEDINGEN

Alle zorg bij MCV wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

ACTUELE WACHTTIJDEN

10
dagen wachttijd
onderzoek

10
dagen wachttijd
poliklinische zorg