Alle mannen en vrouwen in Nederland van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen:

  • een ontlastingstest die u zelf afneemt
  • een eventueel vervolgonderzoek afhankelijk van de uitkomst van de test.

Plan uw afspraak bij de Kroon Kliniek via uw DigiD via Mijn Bevolkingsonderzoek

Met de ontlastingtest van het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. Daarnaast duurt het lang voordat darmkanker klachten veroorzaakt en ontdekt wordt. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, is de behandeling vaak minder zwaar, zijn er meer behandelopties en is de kans op genezing groter.

Voor het bevolkingsonderzoek ontvangt iedereen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep. Wanneer u de uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Het bevolkingsonderzoek is gestart in 2014. Als alles volgens planning verloopt heeft iedereen tussen 55 en 75 jaar in 2019 een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Bent u tussen de 55 en 75 jaar en ingeschreven in uw gemeente? Dan krijgt u vanzelf een paarse envelop met daarin de uitnodiging voor deelname thuisgestuurd. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. In de envelop zit een buisje met daarin een staafje dat u in uw ontlasting prikt. Het staafje plaatst u terug in het buisje en stuurt u in de retourenvelop op. Binnen 1 tot 2 weken krijgt u de uitslag van de test per post. Als in uw ontlasting bloedsporen worden gevonden, ontvangt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Bloedsporen in de ontlasting kunnen verschillende oorzaken hebben en eventueel wijzen op darmkanker.

Het bloed kan echter ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om de precieze oorzaak te achterhalen, is dus vervolgonderzoek nodig. U wordt door het RIVM opgeroepen voor het vervolgonderzoek. Kroon Kliniek is één van de plekken waar het vervolgonderzoek wordt uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit 2 delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek (ook wel coloscopie genoemd). Met behulp van een flexibele slang worden afwijkingen aan de dikke darm opgespoord. Het kijkonderzoek duurt ongeveer 30 minuten.