BEVOLKINGSONDERZOEK

Alle mannen en vrouwen in Nederland van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen. Een ontlastingstest die u zelf afneemt en een eventueel vervolgonderzoek, afhankelijk van de uitkomst van de test. Bij MCV kunt u terecht voor het vervolgonderzoek.

WANNEER AAN DE BEURT?
Voor het bevolkingsonderzoek ontvangt iedereen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep. Wanneer u de uitnoding krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Het bevolkingsonderzoek is gestart in 2014. Als alles volgens planning verloopt heeft iedereen tussen 55 en 75 jaar in 2019 een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

WAT KAN IK VERWACHTEN?
Bent u tussen de 55 en 75 jaar en ingeschreven in uw gemeente? Dan krijgt u vanzelf een paarse envelop met daarin de uitnodiging voor deelname thuisgestuurd. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. In de envelop zit een buisje met daarin een staafje dat u in uw ontlasting prikt. Het staafje plaatst u terug in het buisje en stuurt u in de retourenvelop op. Binnen 1 tot 2 weken krijgt u de uitslag van de test per post. Als in uw ontlasting bloedsporen worden gevonden, ontvangt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Bloedsporen in de ontlasting kunnen verschillende oorzaken hebben en eventueel wijzen op darmkanker.

Het bloed kan echter ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om de precieze oorzaak te achterhalen, is dus vervolgonderzoek nodig. U wordt door het RIVM opgeroepen voor het vervolgonderzoek. MCV is één van de plekken waar het vervolgonderzoek wordt uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit 2 delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek (ook wel coloscopie genoemd). Met behulp van een flexibele slang worden afwijkingen aan de dikke darm opgespoord. Het kijkonderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wanneer krijg ik mijn uitnodiging?

Voor het bevolkingsonderzoek ontvangt iedereen tussen de 55 en 75 jaar automatisch elke twee jaar een oproep. Wanneer u de uitnoding krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Het bevolkingsonderzoek is gestart in 2014. Als alles volgens planning verloopt heeft iedereen tussen 55 en 75 jaar in 2019 een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Moet ik voor het bevolkingsonderzoek betalen?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit twee onderdelen. Een ontlastingstest en een eventueel vervolgonderzoek, afhankelijk van de uitkomst van de test. Deel één, de ontlastingstest, is gratis. Deel twee, het vervolgonderzoek, wordt vergoed door uw ziektekostenverzekering. Afhankelijk van het eigen risico van uw zorgverzekering is het mogelijk dat u een deel van het vervolgonderzoek (intake en coloscopie) zelf moet betalen. Voor vragen hierover kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Ik heb een afspraak ontvangen voor een intake maar ik kan dan niet. Hoe moet ik deze afspraak verzetten?

U kunt deze afspraak alleen verzetten bij de screeningsorganisatie (RIVM). Dit kan tot drie dagen voor de afspraak. Hierna kan een afspraak niet meer worden gewijzigd. MCV stelt een aantal plekken in hun spreekuur beschikbaar voor het bevolkingsonderzoek. Het RIVM deelt deze plekken vervolgens naar eigen inzicht in. MCV heeft dus geen invloed op welke patiënt op welk moment wordt ingepland.

Waarom is het bevolkingsonderzoek alleen voor mensen tussen de 55 en 75 jaar?

De meeste mensen met darmkanker zijn 55 jaar of ouder. Tussen 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt waaraan hij of zij overlijdt. In deze leeftijdscategorie kan het bevolkingsonderzoek de meeste ‘winst’ behalen, uitgedrukt in levensjaren.

Ik heb last van mijn darmen, kan ik eerder meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met darmkanker? Ga dan eerst naar uw huisarts. De huisarts kan bepalen welk onderzoek voor u het meest geschikt is. Wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek!