Op onze polikliniek allergologie onderzoekt de allergoloog of uw klachten passen bij een allergie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan hooikoorts, huisstofmijtallergie, huisdierenallergie, voedselallergie of aan een insectengifallergie. De oorzaak van uw klachten kunnen door middel van verschillende testen onderzocht worden, waarna patiënt de juiste behandeling krijgt.

Wat is een allergie?
Een allergie is een verkeerde reactie van het immuunsysteem op stoffen van buitenaf.

Allergenen zijn stoffen die zo’n reactie kunnen veroorzaken, iets wat het lichaam  normaal gesproken niet hoeft te doen. Veel mensen in Nederland ontwikkelen een allergie, ongeveer 1 op de 3 mensen. Voorbeelden van allergenen zijn boompollen, graspollen, huisstofmijt,  voedselallergenen, huidschilfers van dieren, insectengif en geneesmiddelen. Een allergische reactie kan optreden door contact met deze allergenen.

Daarnaast zijn er ook nog contactallergenen, stoffen die na contact met de huid lokale huiduitslag kunnen veroorzaken.

Inhalatieallergieën

Het inademen van stuifmeel, zoals boompollen en graspollen, de uitwerpselen van huisstofmijt, en huidschilfers van huisdieren kan allergieklachten veroorzaken aan de ogen, de neus en aan de longen. Denk hierbij aan rode, jeukende en/ of tranende ogen, een verstopte neus, een loopneus, niezen, jeuk in de neus en benauwdheid met piepen.

Soms veroorzaakt de allergie ook klachten van hoofdpijn en een koortsig gevoel.

Kruisallergieën

Omdat het lichaam reageert op stuifmeel bij hooikoorts kunnen patiënten ook een kruisallergie ontwikkelen op voedingsmiddelen. Een kruisallergie, ook wel oral allergy genoemd, wordt veroorzaakt voor de overeenkomst in eiwitten tussen bepaalde voedingsmiddelen en stuifmeel.

Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn steenvruchten (denk aan appel, peer, kers, nectarine), noten, pinda en bepaalde groentes (wortel, tomaat, paprika, selderij).

Typische klachten bij een kruisallergie zijn jeuk en /of tinteling in de mond en keel, zwelling van de mond en lippen, het gevoel van zwelling van de keel, jeuk aan de ogen, een loopneus of niezen en soms maagklachten. Deze klachten ontstaan vaak direct na het eten van deze voedingsmiddelen. Meestal zijn deze klachten mild en verdwijnt het daarna vrij snel vanzelf.

Behandeling en onderzoek

Huidpriktest
Bij een huidpriktest wordt een druppeltje van verschillende allergenen zoals boompollen, graspollen, huisstofmijten en voedingsmiddelen geprikt in de huid van de onderarm. Hiervoor wordt een klein naaldje gebruikt. De uitslag van de test is na 15 minuten bekend.

De uitslag van de huidtest zal daarna besproken worden door de allergoloog.

Afhankelijk van de uitslag wordt er soms ook nog een aanvullend bloedonderzoek gedaan.

Immunotherapie

Heeft een patiënt veel last heeft van allergieklachten en helpt de medicatie van de huisarts onvoldoende werkt dan komt een patiënt mogelijk in aanmerking voor immunotherapie.

Wanneer een patiënt hinderlijke klachten heeft van hooikoorts, huisstofmijtallergie of een allergie voor wespen of bijen dan is hiervoor immunotherapie beschikbaar. Met immunotherapie worden de allergieklachten verminderd doordat de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Immunotherapie is beschikbaar in de vorm van een smelttablet voor berkenpollen, graspollen en huisstofmijt en ook middels injecties voor berkenpollen, graspollen, huisstofmijt, kat, wespengif en bijengif. De duur van de behandeling met immunotherapie is 3 tot 5 jaar.

  • Openingstijden

    Maandag t/m donderdag: 8.30 - 17.00 (telefonisch ma t/m do van 09:00 – 12:00 & 13:00 – 16:00) vrijdag: gesloten zaterdag : gesloten zondag : gesloten

Folders